Met de wetenschap op stap in onze zesde leerjaren

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2022.html
 

Wetenschap op stap (H6A, H6B en T6)


De eerste dag na de krokusvakantie was voor de leerlingen van het zesde leerjaar alvast leerrijk begonnen. Onder begeleiding van wetenschappers Mieke, Griet, Daan en Wouter werden de leerlingen ondergedompeld in de wereld van de hersenen en DNA.


Na een korte inleiding over de hersenen en hun verbindingen mochten de kinderen zelf snel aan de slag gaan. ‘Safety First’ bij wetenschappers, dus de leerlingen krijgen een labojas en handschoenen aan. Als eerste werden de hersendeeltjes voorbereid om te kunnen onderzoeken onder de microscoop. De leerlingen gingen aan de slag met pipetten, kleurstof, vloeistoffen…


Bij de tweede proef isoleerden de leerlingen hun eigen DNA uit hun speeksel. Uiteraard kregen ze eerst de nodige uitleg over wat DNA precies is. Met behulp van een zoutoplossing, afwasmiddel en ethanol zagen ze een slijmpropje verschijnen in de tube, hun eigen DNA.


Achteraf was het tijd om met de microscoop te kijken naar de voorbereide muizenhersentjes. Ook andere zaken  zoals paardenhaar werden in detail bekeken.


Als afsluiter leerden de zesdes pipetteren met gekleurde vloeistoffen. Sommigen maakten er een heel mooie tekening mee.

Het was een bijzonder leerrijke dag waarbij sommige leerlingen ontpopten tot ware wetenschappers!