Stopmotion in 4A

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2021.html
 

H4A maakt stopmotionfilmpjes.


Tijdens onze Wouw-lessen maakten we in thema 5 “Hip, hip, hoera! Ik ben 30!” kennis met het verleden en de toekomst. Hierbij dachten we al na over wat de toekomst zou kunnen brengen en dus verzonnen we in de muzische lessen ‘beeld’ in groep een fictieve ruimtereis en wisselden onze creatieve ideeën uit om tot een stop motion te komen. We maakten een ontwerp voor een ruimtetuig en bouwden dit na met lego bokken, play mobil of kosteloos (wegwerp)materiaal naar keuze. We dachten ook na over hoe onze fictieve planeet eruit ziet en ontwierpen die in vorm en kleur. Onze planetenachtergrond (=decor) werd zo gecreëerd en dus hadden we voldoende materiaal voor ons stopmotion filmpje.

Vervolgens sloten we dit O.W.-thema af tijdens een ICT-les. Met behulp van onze tablets, waarop de app “PicPac” geïnstalleerd was, maakten we simpel en snel een stopmotionfilmpje over onze ruimtereis. We konden dit flimpje editten, door bijvoorbeeld, nadat we de foto’s namen, zelf foto's te selecteren en de (afspeel)snelheid in te stellen.


"Begint het te kriebelen en wil je nu zelf een stopmotionFILPMJE maken, lees dan verder hoe je best aan de slag gaat:"

Wat heb je nodig?

•een app om stop motion filmpjes te maken. Bijvoorbeeld: PicPac  voor Android-toestellen

personages en rekwisieten (Lego of Playmobil bijvoorbeeld)

decor (een groot stuk gekleurd karton of een doos waar je twee zijkanten uitknipt)


Hieronder staat stap voor stap hoe je een filmpje maakt met de app PicPac. Heb je een iPad of iPhone? Gebruik dan de app Stop Motion. In principe werkt deze hetzelfde. Wil je toch instructie? Bekijk dan de tutorial (deze is in het Engels). Succes!

1.Bedenk een storyboard voor een filmpje van ongeveer 1 minuut. Zoek je personages en rekwisieten bij elkaar. Zorg voor een achtergrond (decor).

2.Zet je telefoon of tablet stevig vast.

3.Open de app PicPac. Kies de optie Take Photos.

4.Klik op de ‘play’-knop. De camera neemt nu elke 2 seconden een foto. Vind je dat te snel, zet de ‘interval’ dan op meer seconden (6 seconden is maximaal). Tussen het maken van de foto’s door kun jij de personages een klein stukje verzetten.

5.Klaar? Klik op de ‘stop’-knop. Je ziet alle foto’s die je hebt genomen. Selecteer de foto’s die je wilt gebruiken. Klik op de ‘play’-knop om te zien hoe je filmpje eruit ziet. Selecteer eventueel andere beelden als het nog is zoals je wilt.

6.Voeg eventueel muziek toe. Er zitten standaard muziekjes onder deze knop.

7.Sla je filmpje op of deel het op socialmedia.