MUZO - Kleiwerk in H1B

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2021.html
 

Werken met klei in het eerste leerjaar


Het wordt stilaan traditie dat we in het eerste leerjaar tijdens de herfst aan het boetseren gaan: herfstmonsters, magische boswezens, boomtrollen… Je kan het zo gek niet bedenken of we hebben het gemaakt. Dit jaar lieten we ons inspireren door de schoonheid van de herfstbladeren. Met chamotteklei, deegrollen en gedroogde bladeren gingen we aan de slag. Alle kleibladeren werden na een periode van uitdrogen, gebakken in een speciale oven die heter dan 200 graden wordt. Na het bakken werd alles geschilderd met magische verf: onze blaadjes zagen eruit alsof ze gepoederd waren in krijtstof. Het was dan ook een verrassing van formaat dat onze kleiwerkjes na een tweede bakbeurt glanzend uit de oven kwamen in de allermooiste herfstkleuren. De kinderen van het eerste leerjaar hebben de smaak van het kleien alvast te pakken.
Werken met klei


Tijdens de knutselles deden we iets wat we nog niet gedaan hadden: werken met klei. Klei is een soort oer-beeldhouwmateriaal dat al duizenden jaren wordt gebruikt om figuren en voorwerpen te maken. Leuk om hiermee te werken.

We maakten hangertjes met chamotte-klei (dit is klei gemengd met stukjes gebakken en gemalen klei) die we in de kerstboom kunnen hangen. Natuurlijk kan je niet zomaar meteen vormpjes beginnen maken. De klomp klei moest eerst goed ‘geslaan’ en krachtig gekneed worden (walken). We moesten erop letten dat de klein niet te nat of te droog was. Was hij te nat, dan bleef hij aan de plank kleven. Was hij te droog, dan scheurde de klei. Ook mochten er geen luchtbellen inzitten.

Als we vonden dat de klei goed gekneed was, mochten we hem uitrollen. Dag deden we met een deegrol. We zorgden ervoor dat de klei op alle plaatsen even dik was.

De volgende stap was het drukken van de vormpjes. Bovenaan moet er uiteraard ook een gaatje in geprikt worden zodat we er later lintjes kunnen aanhangen.

Na een droogperiode (leer-droog) volgde de biscuitstook. Klei wordt dan aarde-werk. De vormpjes gingen in een keramiek-oven van 1020 graden. De vormpjes moesten vele uren bakken.


Met een glazuur werd nu het werkstuk gekleurd en beschermd. De volgende stap was het bakken van de klei tot steen-goed op een glazuurstook van 1250 graden. De kleuren werden prachtig!


We vonden het leuk om met klei te werken. Het proces is zeer spannend.