CoBrA-kids impressies

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2022.html
 

“Wie niet van kunst houdt, heeft als mens alles gemist.

Wie van haar houdt, heeft reeds voor de helft het leven beleefd.

Wie kunst beoefent, is een volledig mens!”


Waar je ook bent, kunst zie je, hoor je, voel je, proef je en tast je overal. Er is kunst op straat, in de huiskamer, in de kerk, in de auto, op vakantie en nog zoveel andere plekken die je maar kunt bedenken. Soms heel bewust omdat men je daar van kindsbeen heeft naartoe geleid, heel dikwijls onbewust en af en

toe wel onopgemerkt.


Iedereen houdt op zijn manier van kunst, iedereen heeft zijn eigen kunstzinnige voorkeur. We kunnen kunst op verschillende manieren benaderen: met elkaar praten over kunst, bepaalde soorten kunst verdedigen of afwijzen, luisteren naar een vriend die uitlegt waarom hij bepaalde kunstuitingen mooi vindt of het gewoon bekijken als een tijdverdrijf van witte raven in onze samenleving.

We kunnen ook kunst ‘beluisteren’ en dan heb ik het niet alleen over muziek maar eveneens alle andere vormen. Elke kunstenaar, in welke discipline ook, heeft een verhaal te vertellen.  Nagaan welke boodschap de componist, de ontwerper, de schilder, de danser brengt, doet een mens tot in het hart van het kunstwerk afdalen.

Iemand anders weer zal dan het ‘kunstwerk’ analytisch-technisch benaderen: die wil weten hoe een dansstuk in elkaar steekt, met welke materialen en technieken een schilderij of een beeldhouwwerk tot stand is gekomen of welke dichtvorm is gebruikt bij een stukje poëzie.

Ten slotte kunnen we ook actief kunst produceren. Schilderen, beeldhouwen, zingen en instrumenten bespelen, composities maken, choreografieën ontwikkelen, zichtbaar mooie gebruiksvoorwerpen ontwikkelen...zijn de beste wijzen om te ervaren wat kunst is.

Op een sterk ervaringsgerichte manier heeft de school getracht de kinderen de kunst rondom hen te laten aanvoelen en wat dieper op het verschijnsel ‘kunst’ in te gaan. Met beschouwende en creërende activiteiten hebben kinderen antwoord gevonden op een groot aantal vragen: welke gedaanten kan kunst zoal aannemen? Wat is kunst eigenlijk? Hoe en waar kunnen we kunst zelf maken in en buiten de klas? Hoe en waar zien we volwassenen musiceren, schilderen, woordkunst beoefenen, expressief bewegen….


Het resultaat was te zien op tijdens het Kunstproject en opendeur van zaterdag 30 april en zondag 1 mei 2022. In het schoolmuseum maar ook in de onderscheiden klassen was het vele werk  van onze kleine kunstenaar én de grote kunstenaars te bezichtigen en te bewonderen. Op zondag waren alle kinderen op het podium aanwezig voor een afsluitend spektakel. Ook onze "Holy Heart Rock Band" speelde de pannen van het dak. Opnieuw een geslaagd evenement!