Bewegen met de jongste kleuters van HKS1

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2021.html
 

Een loopfiets helpt je kind sneller zelfstandig te fietsen.


Voor veel ouders is het geen lachertje om hun kind zelfstandig te leren fietsen.

Volgens Michel Roskin,sportfunctionaris en opstarter van het fietsproject ‘kijk ik fiets’, lukt het sneller en makkelijker als je kind eerst een loopfiets gebruikt.

Michel Roskin zegt dat je je kind in 2uur tijd kan leren zelfstandig  fietsen zonder zijwieltjes. Tenminste als je juist te werk gaat!

Stress, valpartijen en een kind dat helemaal niet meer op zijn fiets wil, zijn maar al te vaak de gevolgen wanneer ouders hun kind willen leren fietsen. Hoe je het dan wel moet doen?

. Vergeet zijwieltjes (kinderen hangen vaak schuin op hun fiets en hun evenwicht is helemaal zoek)

. Maak je kind eerst vertrouwd met een loopfiets. Dat kan al vanaf dat je kind goed zelfstandig kan rondlopen. Een loopfiets helpt je kind om beter zijn evenwicht te leren houden, te sturen en te stoppen.

De juiste leeftijd om over te schakelen naar een fiets met trappers bestaat niet. Voor de ene is dat op 3 jaar, voor de andere 6 jaar.

Belangrijker dan de leeftijd is of het kind er motorisch klaar voor is. Kinderen die vol zelfvertrouwen met een loopfiets rondrijden, kan je leren fietsen met trappers als ze dat willen. Een kind geeft doorgaans wel aan wanneer het klaar is om de volgende stap te zetten.

. Neem vooral je tijd om je kind te leren fietsen.Het lukt niet in 5 minuten en het heeft geen zin om je er druk in te maken. Als ouder heb je best een goede conditie want het belangrijkste is dat je kind een veilig gevoel krijgt. Valpartijen moet je zoveel mogelijk vermijden door naast je kind te lopen, zodat je het kan corrigeren als het de verkeerde kant dreigt op te gaan.

. Let er ook op dat het zadel lager staat dan het stuur zodat je kind met beide voeten plat op de grond kan staan.Dat geeft een veilig gevoel.Wie toch hulpmiddelen wil gebruiken om het leren fietsen aangenaam en zonder valpartijen te doen verlopen, kan fietsvestjes met een handvat of klemmen met een stok op het bagagerek gebruiken. Zo kan je je kind stevig vasthouden en corrigeren wanneer het nodig is.Het belangrijkste bij hulpmiddelen is dat ze een goede stabiliteit garanderen.

Het allerbelangrijkste is dat leren fietsen voor kinderen en ouders een plezier moet blijven! Dan is de slaagkans het hoogst.

Kinderen die zich veilig voelen én de tijd krijgen om het onder de knie te krijgen, zijn het snelst alleen weg met hun fiets.