Innovatieve kubussen om al bewegend te leren

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2019.html
 

Innovatieve kubussen om al bewegend te leren


Vlaamse kinderen bengelen wereldwijd achteraan als het op bewegen aankomt. Kinderen bewegen te weinig. Vaak brengen ze de helft van de dag zittend door. Jammer, want bewegen blijft belangrijk voor een gezonde geest (in een gezond lichaam!). Dit ontgaat uiteraard ook de school niet. Op school werd beweging vroeger vaak beperkt tot de lessen lichamelijke opvoeding en de speeltijden. Verder zaten leerlingen voor langdurige periodes op hun stoel.

 

Onze school bracht daar verandering in met meer aangepast zitmeubilair, uitdagende spelkoffers op de speelplaatsen en met onder meer gevarieerde bewegingstussendoortjes. ‘Tijd voor een break’ is zo een pakket met 50 “Drie-minuten-bewegingsoefeningen" voor elke klas om overtollige energie los te laten of ontspannen en geconcentreerd over te schakelen naar een andere klasactiviteit.

 

Momenteel loopt ook een proefproject met “de slimme kubus”, de iMO-LEARN van Belgisch fabrikaat (Vanerum uit Diest), die leerlingen de kans geeft om 'te bewegen terwijl ze leren’, wat sowieso variatie biedt in het lesmateriaal en in het lesgebeuren. De antracietkleurige kubus kenmerkt zich door zijn unieke vorm als grote dobbelsteen. Op het eerste zicht lijkt het zitje op een gewone kubus, maar als je de blok van dichterbij bekijkt, zie je dat er geen rechte kanten zijn waardoor de leerlingen uitgedaagd worden om te bewegen.

 

iMo-learn is bedoeld als flexibel schoolmeubilair dat zich leent tot het vormen van een cirkel, halve cirkel, duo-bank,… De innovatieve kubus met zijn ergonomische vormgeving leent zich om fysieke oefeningen te doen, variabele zithoudingen aan te nemen en de groepsdynamiek te stimuleren. Als actief en creatief leermiddel een aanwinst voor de school! 

 

Bewegingsleerkracht Kirsten De Winne testte het nieuwe leermiddel alvast uit in diverse opstellingen en aangeboden zithoudingen. De leerlingen waren alvast heel enthousiast! "Je mag de kubussen ook verplaatsen of er gewoon mee spelen. De kubus is bovendien licht en zacht, en dus vlot verplaatsbaar. Wisselende opstellingen zijn perfect mogelijk, zodat kinderen andere vormen van leren en samenwerken ontdekken en ontwikkelen", zegt een enthousiaste juf Kirsten.