Zuster Rita vertelt over Burundi

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2020.html
 

‘KINDEREN HEBBEN EEN DAK NODIG’

Missiemaand 2019!
Het is een traditie dat het Sint-Barbaracollege tijdens de wereldmissiemaand oktober een solidariteitsactie organiseert voor kansarme leeftijdsgenootjes. Dit jaar besloot de werkgroep in te gaan op de vraag van Zusters Rita en Fidela (Missionarissen De Jacht uit Herverlee) om straatkinderen aan een (t)huis te helpen in Bujumbura de hoofdstad van Burundi.

Solidariteitsactie straatkinderen Bujumbura
Kennen jullie Burundi? En de hoofdstad Bujumbura? Het is een arm land en de meeste mensen moeten overleven met wat ze zelf produceren.
De boeren kweken een beetje koffie op kleine lapjes grond. Om maar een cijfer te noemen: een leraar in de lagere school verdient 80 euro niet per dag, maar per maand! Er zijn naast de Batwas (pygmeeën)  twee stammen in Burundi die elkaar voortdurend bekampen: de meerderheid Hutu's en de minderheid Tutsi's. De vroegere rebellenleider van de Hutu's is nu al sinds 10 jaar president, maar wil de macht niet overdragen.
Zoals in alle grootsteden zijn er daklozen (ook in Brussel kan je ze zien!) en dus in Bujumbura ook. Veel jonge kinderen, vanaf 5 jaar, leven op de straat en worden echte "straatkinderen”.
Zuster Fidela, (Missionarissen De Jacht uit Heverlee) heeft dat gemerkt. De groep noemt zich ICM. De Belgische congregatie kocht in Bujumbura recentelijk een huis dat noemt: "Maison de Passage Saint Augustin pour les Enfants en situation de Rue". (Vertaal dat maar eens!)

De meeste kinderen die daar verblijven zijn weeskinderen die door hun oom of tante verwaarloosd worden of andere kinderen die thuis teveel geweld zien en daar voor vluchten. Het is de bedoeling dat de kinderen daar een beetje rust vinden, eten en kleren krijgen, hun verwondingen verzorgd worden, aandacht krijgen, eens kunnen TV kijken en naar school gaan. Het is een tijdelijke opvang voor die kinderen. De zusters met hun helpers zoeken de familie op, praten ermee in de hoop dat de familie vroeg of laat, terug die kinderen opnemen. Als dat niet gebeurt komt 70 % deze kinderen na 5 jaar in de gevangenis terecht als kleine bandietjes die later grote criminelen worden....

Op vrijdag 18 oktober kwam Zuster Rita een concreet project voorstellen. In samenwerking met ‘Beauvoords Bakhuis’werden overheerlijke pannenkoeken aan de man gebracht. De opbrengst van 2200 euro gaat rechtstreeks naar de schoolkinderen van Burundi, gesteund door Zusters Fidela en haar opvangtehuis. Gefeliciteerd!