Wondere eitjes in HKS1

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2019.html
 

Juf Martine en de kleutertjes  hadden heel veel eieren meegebracht naar de klas. Maar wat zit er nu in zo'n ei? De kleutertjes zeiden meteen dat er kuikentjes in zaten. De eitjes die je in de winkel koopt zitten daar kuikentjes in?
Nee, dat zijn eitjes om op te eten. Hoe komt het dat daar geen kuikentjes in zitten?
De kindjes probeerden hiervoor een verklaring te vinden. Omdat de eitjes niet meer bij mama kip zijn en mama kip kan er niet op gaan zitten om ze warm te houden en uit te broeden. We bekeken prenten met de evolutie van ei tot kuikentje. We zagen hoe een kuikentje groeit in een eitje, van een klein bolletje tot een kuiken dat te groot wordt om in het ei te blijven.
Maar wat zat er dan in de eieren van de winkel?
Een geel bolletje zeiden enkele kindjes.
We deden voorzichtig het eitje open inderdaad er zat een geel bolletje in, het eigeel en er rond een doorschijnende vloeistof, het eiwit.
De juf nam nog een eitje uit de doos en probeerde het ook stuk te breken, maar het eitje ging niet stuk. We voelden eens aan het eitje, het eitje was warm. Hoe zou dat komen? De juf had het eitje gekookt en zo eigenlijk de kindjes een beetje gefopt.
We pelden de eierschaal er af en er kwam een wit ei tevoorschijn.
Nu was het tijd om verschillende eitjes klaar te maken en eindelijk er eens van te proeven .

Dat was natuurlijk het hoogtepunt van de activiteit! Roerei, spiegelei, hardgekookt ei. Alles ging vlot door ons mondje naar onze buik.

Lekker!