Wetenschapsklas voor H6A en H6B

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2020.html
 

Science day voor zesdeklassers St.-Barbaracollege


Begin februari maakten onze zesdeklassers kennis met enkele staaltjes van biotechnologie. We mochten vier wetenschappers van VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) verwelkomen. Mieke, Griet, Wouter en Elien begeleidden telkens drie groepen bij de intrigerende en enorm toffe opdrachten. Iedereen kreeg een ‘labojasje’, beschermende handschoenen en heel wat werkmateriaal.

Als inleiding vertelden de wetenschappers dat ze in labo’s werken en dat ze daar onderzoek doen naar de werking van ons lichaam, planten, gisten, bacteriën en virussen. Ze zoeken bv. uit waarom bepaalde kinderen wel ziek worden en anderen dan weer niet. Zo zetten ze een eerste stap om een passend geneesmiddel te vinden.

Wij mochten kennismaken met enkele technieken zoals nauwkeurig werken met pipetjes en cellen bekijken onder de heel degelijke microscopen. Het was ook leuk om de stukjes darm van een muis te kleuren en het meest boeiende was wel het isoleren van het eigen DNA.  Er werd dan ook verwonderd gekeken naar de verschillende proefbuisjes. De leerlingen werkten heel nauwkeurig en waren enorm begeesterd. Het werd een uitgesproken impuls voor wetenschap. Dat bevestigen enkele beoordelingen van de 12-jarigen.

‘We hebben ons DNA geïsoleerd. Dat ‘wolkje’ zag je in een proefbuisje. Het is crazy dat het ‘wolkje’ DNA alles kan vertellen over onszelf.’, vertelde Marie.

Amélie bevestigde: ‘We leerden met degelijke microscopen werken. Zo zagen we de cel van een komkommer, de cel van een schub van een goudvis en zoveel meer. We onderzochten ook stukjes hersenen en darm van een muis. Superleuk en onvergetelijk!’

Door echte wetenschappers naar de klassen te brengen wil het Sint-Barbaracollege de interesse in wetenschappen bij 11 en 12 jarigen aanwakkeren en enthousiast maken voor biowetenschappen.