Wetenschappers in H4B

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2019.html
 

Wetenschapper voor één dag in H4B


In Bio mundo ‘Niet alle natuur leeft’ komen natuurkundige proefjes voor. Belangrijk daarbij is dat de kinderen kennismaken met het ‘wetenschappelijk denken’. De kinderen maken vooraf een voorspelling over het experiment. Na het proefje moet blijken of de hypothese klopt of niet.  We gebruiken daarvoor een  stappenplan:

1.  ik zie iets  2. ik denk na  3.  ik test   4. ik denk opnieuw.

Bij het proefje ‘Weg vlam’ zagen de kinderen dat het kaarsje onder de kleinste bokaal het snelst dooft. Het kaarsje zonder bokaal bleef branden. Vuur heeft dus zuurstof nodig om te kunnen branden. Ook ons lichaam heeft zuurstof nodig. Met die zuurstof wordt ons voedsel verbrandt en omgezet in energie. 

Een dikke proficiat aan Anna-Matia, Camiel, Remi, Femke, Sam, Daan M en Daan P. want zij  werden gekroond tot professor voor één dag!


Enkele reacties van leerlingen


De meeste kinderen vonden het proefje van Anna-Matia tof. En weet je dat iedereen goed aan het opletten was. We hebben tijdens deze les veel bijgeleerd.

Deze les was heel leuk en ik hoop dat we nog eens proefjes mogen doen.

Daan M.


Het proefje van Daan M vond ik supertof! Een dikke proficiat, Daan want jij liet ons zien hoe een echte raket werkt!

Daan P.


Ik vond het proefje van Remi indrukwekkend omdat de peper bij elkaar kwam en er ontstond een velletje. Met dreft kan je het velletje uit elkaar halen.

Anna-Matia


Ik vond het proefje van Sam verbazend. Hij toonde hoe een blikje kan bewegen zonder dat iemand het aanraakt. Sam wreef eerst met een ballon over zijn hoofd en zo ontstond statische elektriciteit. Slim gevonden, toch?

Camiel


Het proefje van Anna-Matia vond ik het mooist toen verschillende kleurtjes tevoorschijn kwamen. De skittels losten langzaam op in het water. Maar ik had niet verwacht dat ze allemaal naar het midden zouden drijven.

Remi


Bij het proefje van Femke was duidelijk te zien dat olie op het water drijft omdat olie lichter is dan water.  Heel goed gedaan, Femke!

Fee