Vierdejaars bezoeken graf van Egmont

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2020.html
 

De vierdes bezoeken de Egmontcrypte


Eerst een beetje geschiedenis…

Lamoraal van Egmont liet rond 1563 een grafkelder bouwen in de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaarkerk.  Nadat hij in 1568 samen met de  graaf van Horne werd onthoofd op de Brusselse Grote Markt werd zijn lichaam bijgezet onder het hoogkoor. Ook Egmonts echtgenote Sabina van Beieren en zijn zonen Filips en Karel werden bijgezet die tot in de eerste helft van de 17e eeuw werd gebruikt. Daarna raakten de graven in vergetelheid. 


In 1804 werden de graven per toeval herontdekt bij herstellingswerken aan de decanale kerk. Men vond twee loden kisten. In de eerste kist zaten de schedel en de beenderen van Lamoraal van Egmont. In de tweede kist bevonden zich de resten van Sabina van Beieren en drie loden kistjes in hartvorm. Daarin zaten de gebalsemde harten van Lamoraal van Egmont en zijn zonen Filips en Karel. In 1857 werden de kisten overgebracht naar een nieuwe grafkelder onder de kerk. In 1951 werd deze crypte gerenoveerd. De gekliefde halswervel van Egmont bevindt zich sinds 1984 in een schrijn in het stadhuis van Zottegem.


In 2016 bouwde men tijdens de stadskernrenovatie een nieuwe glazen koepelconstructie rond de ingang van de grafkelder. Onze klasfotografen trokken foto’s van deze leeruitstap.Na het bezoek aan de grafkelder tekenden de kinderen het standbeeld van Egmont na of ze tekenden zichzelf als edelman of edelvrouw in Egmonts tijd. ..