Innovatieve aanraakschermen
in H.-Hartafdeling

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2021.html
 

Als Sint-Barbaracollege hebben wij een uitgesproken visie wanneer het gaat over media en informatica. De digitale snelweg loopt (bij manier van spreken) door onze basisscholen! Wij vinden dat het onze taak is om de kinderen goed te begeleiden en te gidsen in de complexe digitale wereld. Daarom besteden wij sedert mensenheugenis veel aandacht aan een duidelijke visie, infrastructuur en apparatuur, opleiding en vorming in basiscompetenties. Dat we met ‘Digisprong’ in de onderwijsminister eindelijk een bondgenoot vinden doet ons genoegen.

De voorbije dagen werden in alle lagere klassen van de H.-Hartafdeling de bestaande Smartboards vervangen door hoogtechnologische aanraakschermen (touch screens) van meer dan twee meter. Een logisch vervolg in het onderwijzen voor de wereld van morgen waarbij de methodieken om onze kinderen kennis en inzichten bij te brengen ‘multimediaal’ zijn geworden. Het is dan ook belangrijk om hen op een enthousiaste en comfortabele manier met media te leren omgaan. Binnen de verschillende leergebieden worden leerlingen op meerdere manieren gestimuleerd om hun mediavaardigheden in te zetten: ze gebruiken internet om informatie op te zoeken, ze maken een vlog-verslagje van een muzische projectweek, ze presenteren het eindresultaat van een groepswerk met slides … 

We merken dat leerlingen die mediavaardigheden op een enorm diverse manier beheersen. Sommige leerlingen hebben zichzelf namelijk op een intuïtieve manier bepaalde vaardigheden aangeleerd, maar vaak ontbreekt de basis-knowhow: hoe zoek je op een goeie manier informatie op internet? Hoe sla je de foto’s en taken op die je op je tablet gemaakt hebt? Hoe maak je een presentatie? We nemen de uitdaging aan om àl onze leerlingen in die digitale wereld ‘digitaal competenter’ te maken! 


Foto: Abracadabra in de derde klas van juf Annelies: de leerlingen toveren zomaar de moeilijkste rekensommen op dit fantastisch bord!