Steltlopers op school

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2019.html
 

Steltlopen is een folkloristische activiteit waarbij gelopen wordt op stelten (palen) van 1 tot 4 meter hoogte. Oorspronkelijk was steltlopen een wijze om ondergelopen land te doorwaden of om op geringe hoogte te werken. Later is dit uitgegroeid tot een vorm van acrobatiek en traditie.

Vandaag de dag gebruiken wij stelten om acrobatiek en evenwicht te oefenen tijdens de les bewegingsopvoeding.


Onze school kocht een aantal nieuwe stelten aan, die we tijdens de les maar ook tijdens de speeltijd in de spelkoffers terug kunnen vinden. Hierdoor dagen we de kinderen uit om hun vaardigheden te ontwikkelen ook buiten het klasgebeuren. De afgelopen maanden werkten we namelijk rond ‘stabiel’ evenwicht, waarbij we dan op banken gaan balanceren, maar naarmate het jaar vordert verleggen we onze aandacht naar ‘labiel’ of onstabiel evenwicht, rollend en glijdend materiaal maar ook steltenlopen valt hieronder.


De kinderen vonden het alvast een leuke activiteit die ze maar al te graag verder oefenen tijdens hun vrije momenten. Er zijn een aantal knappe leerlingen die er dan ook echt in slagen om op de stelten te gaan ‘lopen’, de meesten zijn nog op zoek naar hun evenwicht, en balanceren daarbij gedeeltelijk op de stelten gesteund door de muur. Andere konden zelfs al een wedstrijdje steltenlopen houden..


Hoe breder onze basis, hoe sterker we later ons doel bereiken. Een sterke motorische achtergrond zorgt voor een goede schrijfmotoriek, dus op later termijn loont bewegen altijd!