Sporten in coronatijden met juf Elien

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2020.html
 

Hoe gesport met de derde kleuterklas in tijden van corona?

De Lock down heeft een lange tijd geduurd. Veel te lang! Niet enkel voor de leerkrachten maar ook voor de kleuters. In de kleuterklassen waren de juffen al aan de slag gegaan om bundels te maken voor hun kleuters. Helaas kan je voor turnen zo geen bundel opstellen. Dit zou veel makkelijker zijn aan de hand van filmpjes. Zo gezegd, zo gedaan!

Juf Elien ging aan de slag, makkelijker gezegd dan gedaan. Het is niet evident om te weten welke materialen de kleuters thuis allemaal hebben om met te kunnen sporten/turnen. Hebben ze kegels thuis? Of een kleine bal? Een hoelahoep? De vraagtekens bleven maar komen.

Daarom heeft juf Elien gekozen om telkens voor een alternatief te zorgen. Als de kleuters een bal nodig hadden toonde de juf hoe je een bal kon maken van papier. Of bij het bellen blazen niet enkel het typisch materiaal gebruiken maar een keukenrol gebruiken om bellen te blazen. Zo bekom je reuzebellen! Alle spelletjes werden zodanig gecreëerd dat iedereen er aan kon mee doen, met bestaand materiaal of alternatief/zelfgemaakt.

Niet enkel sporten stond centraal maar ook de fijne motoriek. In de oefeningen was er genoeg variatie tussen beide. Natuurlijk stond plezier maken ook centraal, zeker met de warme dagen! Daarom waren waterspelletjes zeker van toepassing tijdens deze periode. Zoals met een natte spons omhoog gooien en weer proberen te vangen. Let op dat je niet nat wordt! Lachen geblazen maar tegelijkertijd gesport en geoefend op onze coördinatie.

Voor de juf was het in het begin een beetje onwennig. Praten tegen jezelf op de telefoon zonder reactie direct terug te krijgen, het blijft toch raar. Maar na een tijdje verliep alles vlot. De kleuters waren laaiend enthousiast en posten dan ook regelmatig een filmpje. Wat deden ze de oefeningen goed! Voor de juf was het natuurlijk super leuk om die filmpjes te zien. Zo voelde het toch alsof de turnlessen echt konden doorgaan.

Nog een dikke pluim voor de kleuters van de derde kleuterklas voor hun goede inzit tijdens deze moeilijke periode! Proficiat.

Juf Elien