Missieactie 2018

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2019.html
 

Missiemaand 2018!


Het is een traditie dat onze school tijdens de wereldmissiemaand oktober een solidariteitsactie organiseert voor kansarme leeftijdsgenootjes. Dit jaar besloot de werkgroep in te gaan op de vraag van kloosteroverste Zuster Godeberte uit Rukoma Sake, een dorpje in het Afrikaanse Rwanda.


Solidariteitsactie Rukoma Sake


In het zuidoosten van Rwanda (Oost-Afrika), op zo’n 75 kilometer van de hoofdstad Kigali ligt Rukoma Sake. Een klein dorpje tussen twee meren. Eén schooltje, één kerk, één marktplaats en één gezondheidscentrum (of “Centre de Santé” in het Frans).


Kloosteroverste Zuster Godeberte en medezusters zetten zich dagelijks tenvolle in om alles in het centrum optimaal te laten verlopen. Geen eenvoudige opdracht als je weet dat ze bijna geen middelen hebben, de elektriciteit er heel vaak uitvalt en er een berg werk is!


In dit gezondheidscentrum kan de lokale bevolking voor verschillende zaken terecht.

Er is onder meer een huisartsenpraktijk en de Afrikaanse versie van "Kind en Gezin" gevestigd. Ook zwangere vrouwen zijn er welkom om “te bevallen onder begeleiding”.


Verder is er ook een bijzonder schooltje voor kinderen met een mentale of fysieke beperking in ondergebracht. Kortom, een instelling die héél belangrijk is voor de bewoners in de dichte en zelfs verre omgeving van Rukoma Sake.


"Het échte ziekenhuis" is op meer dan 45 min. rijden van het dorp. Om dit ziekenhuis te bereiken is een ziekenwagen (“ambulance”in het Frans!) heel noodzakelijk en net die wagen is duur in onderhoud. Bij autopech ontbreekt het vaak aan de nodige middelen voor de herstelling zodat “de ambulance” geregeld buiten gebruik is. Zuster (soeur!) Godeberte, zou dan ook graag onze bijdrage gebruiken om de ziekenwagen technisch wat op te knappen. Een “ambulance” waar ze voor 100% kunnen op rekenen kan levens redden!


Verder staat ook het schooltje al jaren te wachten op renovatie. Ook daarvoor zou ons sponsorgeld heel bruikbaar zijn.


De studenten verpleegkunde en vroedkunde van de Arteveldeschool in Gent lopen er stage zodat de zusters vaak langs deze weg financiële en praktische ondersteuning krijgen.


In naam van de plaatselijke bevolking en vooral haar leerlingen wil Zuster Godeberte ons nu al hartelijk danken voor onze steun die wij rechtstreeks overmaken aan de zuster. Benieuwd wat wij kunnen realiseren!


WORKSHOP MONDIALE VORMING

In het kader van “Oktober Missiemaand” en wereldsolidariteit organiseert de school voor het eerst een project mondiale vorming met Afrikaanse dans en live percussiebegeleiding op maandag 15 en dinsdag 16 oktober voor alle lagere klassen, waarschijnlijk in de mediaklas.


Workshop “Feest in Rukoma Sake” met de djembés: bij de geboorte van een tweeling is er in het dorp en het “Centre de Santé” een groot feest. 


Hoe zullen de kinderen dit beleven? 


Er wordt verteld, getrommeld, gedanst en gezongen.

De school zorgt voor Afrikaanse kleren en sieraden, de kinderen mogen ze zelf uitkiezen en dragen tijdens het feestelijk programma!


De kinderen leren de ritmes (aangepast aan hun leeftijd).  De workshop wordt afgesloten met een daverend concert, de djembé, de doudoum, de balafoons en kleine instrumentjes doen mee.
PANNENKOEKENVERKOOP

Ontvangsten: 3598 euro.

Aankoop pannenkoeken: 1187,70 euro.


We kunnen dus fier en dankbaar 2410,30 euro overmaken.


Schitterend resultaat!

Wil nu reeds uzelf en uw kinderen danken voor hun gulle bestellingen ten voordele van Rwanda.


Met dank aan alle fijnproevers en… smullen maar!