H5A & H5B naar bouwwerf

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2019.html
 

Bezoek aan Matexi door vijfdes

Op 15 mei bezochten we, alle vijfdes van onze school, een matexi-bouwwerf gelegen in Zottegem, dichtbij het ziekenhuis.

We startten ons bezoek bij een werf van een onafgewerkte woning. We kregen conform de veiligheidsvoorschriften allemaal een helm op. Iemand van de bouwonderneming Matexi legde ons vervolgens de verschillende stappen voor het bouwen van een woning uit: van het graven van een put, het bekisten ervan, de fundering gieten, tot het bouwen van binnenmuren door de metser, het plaatsen van isolatie en tenslotte tot het bouwen van de gevel of buitenmuur.

Na de uitleg konden we zelf aan de slag en mochten we samen een muurtje bouwen; iedereen mocht één steen leggen. Dat vond ik best wel leuk.

We eindigden de rondleiding met een bezoek aan één van de kijkwoningen. Dat huis zag er helemaal anders uit dan de niet afgewerkte huizen die we voordien bezocht hadden.

Na dit bezoek kregen we allemaal een goodiebag van Matexi waarna we een ervaring rijker weer schoolwaarts keerden.

(Jef , H5B)


Veiligheidshelm aan? Vertrekken maar!

Naar aanleiding van het thema “Techniek in de steigers” bezochten de vijfdes de werf van Matexi. Dit was onze kans om te testen of we de leerstof uit het nieuwe thema al onder de knie hadden. Met de extra informatie en goede rondleiding die we kregen van de werfleidster, kunnen we best wel voor een tijdje verder… Hier alvast een korte samenvatting van die dag:


Na een stevige wandeling kwamen we aan bij de modelwoning van Matexi. Daar werden we meteen ondergedompeld in de bouwwereld! Allereerst kregen we een veiligheidshelm en werden we opgesplitst in twee groepen. Hoe een huis gebouwd wordt, werd in verschillende stappen uitgelegd. Zo zagen we een fundering, de betonnen plaat die eerst wordt gelegd. Wat verder zagen we een ruwbouw waar we de isolatie nog konden zien. Daarna gingen we naar de “echte” werf waar er enkele werkmannen aan het metsen waren. Tot onze grote verbazing mochten we één voor één een steen op een muurtje metsen. Ons werk mochten we controleren met een waterpas. Aan het einde van de rit brachten we een bezoek aan een modelwoning. Ook daar kregen wij een rondleiding en mochten we in de verschillende kamers van het huis een kijkje nemen!

(Remy, Matthias, Julie en Ella uit H5A)