Mama’s op bezoek in HKS1

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2019.html
 

Mama’s met een beetje tijd!

Je stelt je als ouder vaak de vraag of je wel genoeg tijd doorbrengt met je kinderen. Plan je wel voldoende activiteiten, geef je wel voldoende persoonlijke aandacht aan elk kind apart? Het zit soms in heel kleine dingen…

Hier enkele tips voor tijd met je kinderen:

+ Besef dat het niet altijd een grootse, langdurige activiteit hoeft te zijn. Dat is natuurlijk weleens leuk in de vakantie of een verlengd weekend, maar het is gewoonweg niet altijd haalbaar.

+ Kwaliteit is beter dan kwantiteit. Met andere woorden: de persoonlijke aandacht die je aan je kind geeft is goud waard voor de band tussen jou en je kind. Het werkt ook rustgevend en belonend bij zowel je kind als jezelf.

+ Die persoonlijke aandacht zit ook al in het tonen van interesse in de leefwereld van je kind. Een voorbeeldje: een klein gesprekje na schooltijd kan wonderen doen. Vragen zoals ‘Hoe was het vandaag?’, ‘Wat heb je allemaal gedaan?’, ‘Wat vond je het leukste vandaag?’ tonen aan je kind dat je betrokken bent.

+ Het kan helpen als je voor jezelf een activiteitenlijst opstelt waarin je alleen realistische activiteiten plant met je kind. Je kunt bijvoorbeeld elke dag een beetje tijd vrijmaken voor kleine dingetjes. Je maakt daarbij een onderscheid tussen ‘Als ik weinig tijd heb...’ en ‘Als ik veel tijd heb...’ 

Een voorbeeld: Als ik weinig tijd heb, zal ik …

+  een kort verhaaltje voorlezen
+ samen even naar de televisie kijken
+ een dikke knuffel geven en zeggen dat ik hem/haar graag zie
+ een kietelsessie doen (2 minuutjes kietelen = gelach gegarandeerd)
+ 5 minuutjes gekke bekken trekken.

Als ik veel tijd heb, zal ik met mijn kind...

+buiten voetbal spelen
+knutselen
+ een spelletje spelen
+ met de Lego/Duplo/Clics spelen.    

Deze mama’s hadden een beetje tijd om eens langs te komen in de klas van hun peuter. Het was heel leuk!


Juf Martine