Kleiwerk in H4A & H4B

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2020.html
 

Kleiwerk in H4A en H4B


Tijdens de knutselles deden we iets wat we nog niet gedaan hadden: werken met klei. Klei is een soort oer-beeldhouwmateriaal dat al duizenden jaren wordt gebruikt om figuren en voorwerpen te maken. Leuk om hiermee te werken.

We maakten hangertjes met chamotte-klei (dit is klei gemengd met stukjes gebakken en gemalen klei) die we in de kerstboom kunnen hangen. Natuurlijk kan je niet zomaar meteen vormpjes beginnen maken. De klomp klei moest eerst goed ‘geslaan’ en krachtig gekneed worden (walken). We moesten erop letten dat de klein niet te nat of te droog was. Was hij te nat, dan bleef hij aan de plank kleven. Was hij te droog, dan scheurde de klei. Ook mochten er geen luchtbellen inzitten.

Als we vonden dat de klei goed gekneed was, mochten we hem uitrollen. Dag deden we met een deegrol. We zorgden ervoor dat de klei op alle plaatsen even dik was.

De volgende stap was het drukken van de vormpjes. Bovenaan moet er uiteraard ook een gaatje in geprikt worden zodat we er later lintjes kunnen aanhangen.

Na een droogperiode (leer-droog) volgde de biscuitstook. Klei wordt dan aarde-werk. De vormpjes gingen in een keramiek-oven van 1020 graden. De vormpjes moesten vele uren bakken.


Met een glazuur werd nu het werkstuk gekleurd en beschermd. De volgende stap was het bakken van de klei tot steen-goed op een glazuurstook van 1250 graden. De kleuren werden prachtig!


We vonden het leuk om met klei te werken. Het proces is zeer spannend.