'Kruistocht in spijkerbroek' voor alle vijfde- en zesdeklassers

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2019.html
 

Sint-Barbaracollege - 'Kruistocht in spijkerbroek' voor alle vijfde- en zesdeklassers
Via allerlei acties pleit het Sint-Barbaracollege voor meer leesplezier op school. Voorlezen en lezen hebben positieve effecten op taalontwikkeling en verrijken de woordenschat. Hoe meer er wordt (voor)gelezen en hoe vroeger daarmee wordt gestart, hoe groter de effecten. Leesplezier is geen synoniem voor speels, leuk, vermakelijk of vrijblijvend. Het gaat in essentie over het bevorderen van de leesmotivatie en attitude. Leesplezier dient veel doelen en is ook nodig voor de sterke lezers.


Alle 140 leerlingen van de derde graad kregen vanwege de voorzitters Pieter De Vuyst en Vincent Latré van hun respectievelijke oudercomités een gratis exemplaar van de beroemde klassieker 'Kruistocht in spijkerbroek' van Thea Beckman als actie ter bevordering van het lezen op school.


Elk jaar bundelen boekhandels en diverse organisaties hun krachten om een klassieker voor de jeugd “op een toegankelijke manier beschikbaar te maken”.
De leesbevorderingscampagne heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur. Voor een klein bedrag zijn de boeken te koop in de boekhandel, om cadeau te geven aan jezelf of een ander. Door de nadruk te leggen op ‘geven’, hoopt de stichting alle kinderen te bereiken – ook de kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Zo’n gulle gever hoeft niet per se vader, moeder, opa of oma te zijn: waarom ook niet eens de school?


In ‘Kruistocht in spijkerbroek’ geeft een zestienjarige jongen zich op als proefkonijn om naar de Middeleeuwen geflitst te worden, om daar één middag een kijkje te nemen. Om 17 uur die middag moet hij weer op de afgesproken plek staan om terug geflitst te worden naar de 20ste eeuw, maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een kinderkruistocht en niet op het riddertoernooi dat hij zo graag wilde bijwonen. En het lukt hem niet om op tijd op de afgesproken plek te staan. Het boek verscheen in 1973 en is bijna toe aan een honderdste druk. In 2006 werd het verfilmd door Ben Sombogaart onder de titel ‘Crusade in Jeans’, met in de hoofdrollen onder meer Jan Decleir en Emily Watson.


Na eerst allemaal even te checken hoeveel bladzijden het boek heeft (363) waren de leerlingen enthousiast! Sommige begonnen zelfs meteen te lezen. Volgens meester Johan De Turck is de actie meer dan welkom: "Wij zien dat niet iedereen lezen nog steeds even leuk vindt en dan is dit een mooi initiatief om kinderen weer aan het lezen te krijgen.”


‘Maart jeugdboekenmaand’ gaat dan ook in het Sint-Barbaracollege niet ongemerkt voorbij: naast ‘Jeugdschrijvers op bezoek’, een gratis boek voor de derde graad, een boekenpakket met ‘De Beste Boeken voor Vriendschap’ voor elke klas, een ‘Boekenasiel’ en de officiële voorstelling van het ‘Vogelhuis’ als leestempel met optredens van volks(muziek)kunstenaars Herman & Rosita Dewit op vrijdag 22 maart.