Godly play in TKS2

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2020.html
 

Rooms katholieke godsdienst in TKS2.

Sterretjes aan de heel is onze nieuwe eigentijdse methode Rooms Katholieke godsdienst. De methode begeleidt kleuters op een hedendaagse manier in hun religieuze en levensbeschouwelijke groei. In de activiteiten wordt aandacht  besteed aan het leerproces: verkennen, verdiepen, verwerken. Er zijn heel wat thema’s die aansluiten bij de leefwereld van de kleuters.

In de week van 18 november werd het thema op stap met Sint en Piet gestart. Via de methode beleven de kleuters wat zorgend  omgaan met mensen betekent. Zo wordt de zorgende taak van  dokters, verpleegsters, juffen en meesters, brandweermannen enz. besproken in een voor hen bevattelijk gesprek. Dat ook de Sint zorgend omgaat wordt via mooie prenten aangebracht en ook de pieten zorgen voor heel wat.

Ook Jezus gaat zorgend om. Het verhaal “Jezus zorgt voor, werd gebracht via het verhaal Jezus en de storm. Er wordt gebruik gemaakt van de werkvorm “Godly Play”. Dit is een speelse methode voor geloofsinitiatie en communicatie. Als verteller maak je zo weinig mogelijk oogcontact met de kleuters. De houding van de handen zijn belangrijk.

Het valt op dat de meeste kleuters aandachtig meevolgen tijdens dit belevingsmoment. Na het vertellen worden enkele verwonderingsvragen gesteld zoals : “wat vind je mooi, Wat vind je erg? De werkvorm is heel sprekend en blijft hangen bij de kleuters. Het verhaal wordt nog op een andere manier gebracht via sprekende prenten. Dagelijks zingen de kleuters ook het liedje mee “Zorgen voor elkaar, dat maakt je blij. Hopelijk dragen de activiteiten bij tot mooie, zorgende , blije mensen.