Derdejaars naar Folkloremuseum

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2020.html
 

Derdejaars bezoekt het museum van folklore


Op maandag 13 januari brachten de leerlingen van de derde leerjaren een bezoek aan het museum. De oude pastorij werd er omgetoverd tot een museum met een achttal thematisch ingerichte kamers. De eetplaats of ‘beste kamer’, die slechts gebruikt werd bij feestdagen.

Een café met Leuvense stoof, een toog met  een mooie porseleinen tapkraag, safaarflessen met een knikker in, spuwbakken voor mannen die tabak kauwden, een makraan-lottospel,…

De handschoenenkamer met oude naaimachines, een unieke collectie van leren modellen handschoenen toonde aan dat er heel wat vrouwen meewerkten aan deze belangrijke huisnijverheid (1860-1950).

Een monumentale trap brengt ons dan naar de eerste verdieping, waar de rondleiding verder ging. De eerste kamer is een verzameling van allerlei voorwerpen: chantillykant, een oude fiets zonder ketting maar met een nummerplaat, lotingstrommels (leger), de eerste radio van Breivelde (1930), … De ambachtenzaal, waar heel wat werktuigen hingen van de kuiper, klompenmaker, schoenmaker,… De huishoudkamer, waar heel wat gebruiksvoorwerpen voor de vrouw werden uitgestald, die ze in het dagelijkse leven hanteerden.

Na deze leerrijke rondleiding ging onze wandeling verder door het centrum van Zottegem. We stapten richting station, door de stationsstraat waar we even halt hielde bij Huis Van De Sande. We brachten een bezoekje aan de Egmontkamer in het oude stadhuis. En we bewonderden het Heldenmonument op de Heldenlaan. We hielden even halt bij het kasteel van Egmont. Nu vinden we daar de bieb.

Na deze tocht gingen we terug naar school.