“Dode hoek”-project voor zesdeklassers

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2019.html
 

10 jaar ‘Veilig op Weg’ dankzij Rotary Club Zottegem !! Rotary Zottegem leert onze kinderen over het ‘dode hoek’ gevaar

Rotary club Zottegem, Belgium Rotary Zottegem en Transport en Logistiek Vlaanderen, in samenwerking met Stad Zottegem, de Politie en niemand minder dan  Marijn de Valck (Peter van het evenement ), gaven ook dit jaar weer de leerlingen van de Zottegemse scholen voorlichting over hoe ze veilig moeten omgaan met vrachtwagens. Dit al voor de 10de  keer.

Dit jaar zijn er niet minder dan 13 klassen ingeschreven en in totaal zullen 240 leerlingen deelnemen aan deze aktie. Om niet te schaden aan de kwaliteit, heeft Rotary Zottegem dan ook beslist om er dit schooljaar er terug een  tweedaagse van te maken en zullen een aantal klassen op  maandag aanstaande 1/10/2018 ( 8 klassen ) en op 13/5/2019 ( 5 klassen ) de lessen volgen.

Vandaag werden dus de leerlingen van het zesde jaar basisonderwijs uitgenodigd op onze Markt om kennis te maken met de gevaren van de "dode hoek" bij grote voertuigen. Na de les kregen alle deelnemers gratis een fluo-veiligheidsjasje overhandigd van Rotary Zottegem en werden er klasfoto’s genomen in aanwezigheid van Marijn Devalck, peter van dit evenement.

Het is dit jaar al de tiende opeenvolgende maal dat Rotary Zottegem dit evenement organiseert en dit onder leiding van Yves Petit, commissievoorzitter “ verkeersveiligheid” voor Rotary Club Zottegem.


Veilig op de fiets: de dode hoek, een gevaar voor fietsers.


Verkeersopvoeding organiseren op maat van lagere schoolkinderen is een absolute must. Rotary Zottegem engageert zich elk jaar voor een veiliger verkeer voor onze kinderen: ze organiseert een heuse dode hoek-activiteit waar ook onze school jaarlijks aan deelneemt.


Op maandag 1 oktober 2018 trok onze klas, T6A, naar de Markt van Zottegem voor het dode hoekproject. We werden verwacht in de vergaderzaal van het stadhuis waar we verwelkomd werden door enkele mensen van Rotary Zottegem en een inspecteur van de politie.  Na een deskundige uitleg bekeken we een tof filmpje waarin de 4 regels getoond werden waarmee we best rekening houden als er een vrachtwagen in de buurt is: 1. Ga nooit vlak voor of achter een vrachtwagen staan 2. Stop als fietser steeds voor de stopstreep 3. Blijf rechts achter de vrachtwagen en 4. Probeer oogcontact te maken met de vrachtwagenchauffeur. Tijdens de nabespreking losten we allerlei vraagjes op die in een boeiende verkeersfolder stonden. We somden de 4 vuistregels nog eens op en daarna gingen we naar het praktijkgedeelte op de Markt. Daar zagen we een grote vrachtwagen en….verrassing…Marijn De Valk, alias Boma van FC de Kampioenen, als vrachtwagenbestuurder. Hij is peter van dit project en zet zich jaarlijks met hart en ziel hiervoor in. Toen we de vrachtwagen eens goed bekeken schrokken we toch wel even dat deze wel zes spiegels had. Hij is dus speciaal uitgerust om dode hoekongevallen zoveel mogelijk te vermijden.  Vervolgens werd onze klas in twee groepen verdeeld.  Eén groep ging plaatsnemen in de laadruimte van de vrachtwagen waar met een maquette en talloze krantenartikels duidelijk geillustreerd werd wat er zoal fout kan lopen indien een fietser in de nabijheid van een vrachtwagen komt. Zo’n ongevallen hebben helaas bijna altijd een dodelijke afloop. De tweede groep nam een kijkje rond de vrachtwagen en kon zo aan den lijve ondervinden dat je onmogelijk gezien kan worden door de vrachtwagenbestuurder als je achter, naast of voor de vrachtwagen staat.  De dode hoek is dus echt wel gevaarlijk. In de stuurcabine waanden we ons een heuse vrachtwagenbestuurder en tussen de grapjes van ‘Boma’ door leerden we hoe moeilijk het is om alles rond een vrachtwagen waar te nemen vanuit de cabine. De twee groepen wisselden dan en zo kon elke leerling alles over de dode hoek en de gevaren die eraan verbonden zijn ervaren.

Aan het eind van deze boeiende  en interessante activiteit volgde nog een klasfoto mét Boma en kregen we nog een fluo-armbandje en een fluo-hesje met daarop de handtekening van Boma, een blijvende herinnering aan een heel belangrijke verkeersles. Er werd ons op het hart gedrukt om consequent de vier vuistregels toe te passen en steeds ons fluo-hesje aan te trekken en een fietshelm op te zetten wanneer we fietsen…en dat gaan we DOEN! Jullie ook?


Achile en Alicia (T6A)


Nog enkele reacties:


“Ik merkte vanuit de cabine direct op dat een vrachtwagenbestuurder niet zo heel veel van het verkeer in de nabijheid van zijn vrachtwagen ziet. “ (Torben)

“Het was een leuke en leerzame uitleg over de dode hoek.” (Lina)

“ Het is duidelijk dat een vrachtwagen een grote draaicirkel heeft en wij moeten opletten dat we niet onder zijn wielen terecht komen” (Christelle)

“Na deze interessante uitleg besef ik dat we als fietser heel erg goed moeten opletten” (Jana)

“Ik weet nu dat een chauffeur absoluut niet alles kan zien en dat ik dus voorzichtig moet zijn.” (Eléa)

“Het was een erg leuke en interessante activiteit” (Owen)

“ Nu we zelf ervaren hebben wat een vrachtwagenbestuurder kan zien was het heel leerrijk om te weten te komen wat we in zo’n situatie moeten doen.” (Xylian)

“De grapjes van Boma zijn nog steeds top!” (Emiel)

“Toen de gepesioneerde vrachtwagenbestuurder op de maquette toonde  in welke levensgevaarlijke situaties we als fietser kunnen terecht komen, schrok ik toch wel. De krantenartikels toonden aan dat er heel wat mensen jaarlijks sterven door de dode hoek… dat vond ik heel erg.” (Kasper)

“Het was tof om eens in een cabine van vrachtwagen te zitten” (Junior)

“ Het was een erg leuke en boeiende namiddag” (Stephanie)