DAG VAN DE LERAAR
H.-HARTAFDELING

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2019.html
 

DAG VAN DE LERAAR
SINT-BARBARACOLLEGE H.-HARTAFDELING

Wie heeft jouw leven richting gegeven? De kans is groot dat mensen vertellen over die ene leraar die voor hen het verschil gemaakt heeft. Voor sommigen is het die leraar, begeesterd door zijn vak, die zijn passie weet door te geven, voor anderen de juf of meester die er was met een luisterend oor, die een pluim gaf die je deed vliegen… Leraar zijn is kennis doorgeven, nieuwsgierigheid prikkelen, het vuur doen branden, bemoedigen, uitdagen, enthousiast maken… en zoveel meer. Kinderen en jongeren zijn de toekomst. De internationale dag van de leraar is de dag bij uitstek om DANK te zeggen voor al wie, wereldwijd, die toekomst mee vorm geeft!

Het was voor de leerlingen van de H.-Hartafdeling van het Sint-barbaracollege de voorbije week aftellen geblazen. SSStttt… in alle stilte werd bij juf Kirsten een dansje ingestudeerd….  deed het oudercomité aankopen… liep voorzitter Vincent Latré nerveus op de speelplaats.


Op vrijdagmiddag 4 oktober (vijf voor twaalf!) was het dan zover. Het jonge volkje verzamelde op de speelplaats en een wit konijn kondigde de komst aan van niemand minder dan “Alice uit wonderland”. Op de tonen van een krachtige meezinger werd een erehaag gevormd voor de leerkrachten die op deze Teachers’ Day in de spotlights stonden.


Om het enthousiaste korps, dat alle dagen klaar staat om het beste te geven onder elke omstandigheid, te bedanken werden zij vervolgens door “Alice” uitgenodigd naar de “High Tea”. Een imposant buffet stond klaar voor de verbaasde leerkrachten en medewerkers. Een copieuze maaltijd werd zo hun deel naar aloude Engelse traditie (misschien voor het laatst?!) met superlekkere hapjes, chique en zoete scones, elegante finger sandwiches, hartig belegde boterhammetjes, verfijnde pompoensoep, een zenbordje met rode vruchten, zelfgebakken taart en uiteraard heerlijke tea.Vanzelfsprekend werd deze inzet van leerlingen en oudercomité geapprecieerd. Directeur Marc de Groote verwoordde dan ook kernachtig het lof van zijn leerkrachten aan het adres van een dynamisch oudercomité dat het hele jaar door in de bres staat om de school te (onder)steunen. Ge moet het maar doen!


Ook onderwijsschepen Lieselotte De Roover en collega’s staken het schoolteam met een gesmaakte attentie een riem onder het hart door hun algehele appreciatie uit te drukken.

Leerkrachten zijn geen superhelden.

Ze redden de wereld niet als de nood het hoogst is.
Al zullen ze hun leerlingen redden als het moet.
Ze zijn wel schrijvers die elke dag nieuwe stukken bedenken.
Ze zijn wel regisseurs van hun eigen werk.
Ze zijn acteurs die elke dag in interactie gaan met hun publiek.
Ze zijn vaak noodgedwongen administratieve wonderkinderen die minutieus bijhouden hoe ze zelf en hun leerlingen evolueren.
Ze zijn geen ouders.
Ze zijn wel een luisterend oor.
Ze zijn geen Google, ze weten niet alles.
Maar ze zien er leuker uit dan een zoekmachine.
Ze geven suggesties die de zoekmachine steeds weer verslaat.
Ze zetten aan tot denken.
Ze zijn geen tablet, maar werden geboren in 3D.
Ze doen bruisen.
Ze zijn eeuwig jong, omdat jong zijn zo besmettelijk blijft.
Ze zijn het die het verschil maken.
Ze zijn gewoon nodig, volgens de OESO meer dan ooit.
Ze zijn het die onze kinderen doen leren, lachen en troosten.
Ze zijn het die het wonder van een eerste gelezen zin helpen ontdekken.
Ze zijn het die kinderen oppikken in hun leefwereld en die wereld opentrekken.
Leraren zijn geen superhelden, ze zijn er namelijk altijd voor hun leerlingen.
Ze redden de wereld niet.
Ze helpen de wereld elke dag maken.
naar Pedro De Bruyckere