Vijfdes bezoeken bouwwerf Matexi

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2019.html
 

Naar jaarlijkse traditie ondertussen, trekken we met de vijfdes naar bouwwerf De Lelie van Matexi in Zottegem.

In de lessen wereldoriëntatie leren we namelijk over 'Techniek in de steigers'. We leren hoe huizen gebouwd worden, welke materialen daarbij gebruikt worden, welke beroepen en technieken er allemaal aan te pas komen. Ook aansluitend bij ons project rond het klimaat hadden we het in de klas over energie besparen, over zonne- en windenergie, over isolatie, over dubbele beglazing, over passiefwoningen.

De mensen van Matexi gaven ons dan ook een zeer interessante en uitgebreide rondleiding en uitleg op hun werf. We gingen kijken in afgewerkte woningen, maar ook woningen die enkel al winddicht waren, waar er nog gevloerd en gepleisterd moest worden. We zagen hoe de nutsvoorzieningen worden aangelegd, hoe een carport gebouwd wordt en waarvoor die dient. We gingen ook een kijkje nemen in een groot appartementsgebouw en de ondergrondse parking die erbij hoort. We zagen hoe de kijkwoningen werden ingericht. 

Hieronder nog een kort verslagje van enkele leerlingen:

"Op dinsdag 28 mei gingen we met het 5de leerjaar naar de bouwwerf van Matexi gaan kijken. Als eerste gingen we binnen in een ruwbouw. Om ons te kunnen inbeelden hoe het er ging uitzien, gingen we daarna naar dezelfde woning maar dan afgewerkt. Sommige huizen hadden geen garage, dus kunnen de mensen hun auto parkeren onder een carport. Bij de appartementen was er wel een ondergrondse parking, maar dat kost veel geld. Ze hebben ons ook uitgelegd hoe alles in elkaar zat. We konden ook zeer goed zien hoe de verlichting, de verwarming, het water,... geplaatst wordt. Het was een heel toffe uitstap!

Thiebe De Meersman en Siebe Demaegd (H5A)