Alechinsky in T5A

ACTIVITEITEN VOORJAARFotos_Voorjaar_2019.html
 

Pierre Alechinsky sloot zich in 1949 aan bij de Cobragroep. Alechinsky schilderde heel vaak over de natuurelementen.  Geïnspireerd op een aantal werken van hem maakten we onze eigen vulkanen op canvasdoek.  Alechinsky’s schilderijen zijn vaak omrasterd met in hokjes geplaatste kanttekeningen.  Rond onze vulkanen tekenden we daarom  allerlei  bewegingen die te maken hebben met vulkanen.

Alhoewel bekende Cobra-leden, zoals Appel en Corneille, zich lieten inspireren door kindertekeningen, werd Alechinsky geïnspireerd door de (Japanse) kalligrafie. Een tweede werk dat we maakten in onze klas was een inktpot met bloemen.  Daarvoor werkten we met Oost-Indische inkt net zoals Alechinsky. In de inktpot kwam een mooie spreuk in kalligrafie. Iedere leerling koos een spreuk die een beetje bij zijn of haar mama past, want dit werkje maakten we ook voor moederdag.

 Met grote snelheid verbeeldt Alechinsky zijn wilde fantasieverhalen, vol met monsters, fabelwezens, mensen en indrukwekkende landschappen… Een derde werk maakten we met de hele klas samen. We kozen een mythisch wezen en probeerden dit elk te tekenen op een wit blad. Alle tekeningen werden verspreid over de klas. We beslisten samen welke tekening de mooiste kop, staart, poten, vleugels en het mooiste lichaam had. Die kinderen van de gekozen tekeningen kregen de moeilijk opdracht dit op doek samen nog eens te tekenen. De andere kinderen oefenden ijverig op de verftechniek voor de kleurrijke omranding. We vonden Alechinsky een heel boeiende kunstenaar om rond te werken.