Het ei van Oom Trotter

ACTIVITEITEN NAJAARNajaar_2017.html
 

SINT-BARBARACOLLEGE
Theater met Marc de Bel: “Het ei van oom Trotter”.


Op 11 oktober mochten we met de lagere afdelingen (behalve de eerstejaars) naar CC Zoetegem om de laatste tryout van de nieuwste theaterproductie van Theater Acaboe te bekijken. Het eerste boek van Marc de Bel werd in een ander kleedje gestopt en dat was ook het geval voor de nieuwe opvoering die in hoofdzaak een familiegebeuren is. Alexander (Piet Dhondt) is de neef van Marc (oom Trotter). Mie (de vrouw van Marc) speelt haar debuut als minister en als Yam-Yam en Rosine wordt gespeeld door de vrouw van Alexander ( euh … Piet). Toch duidelijk hé! Het boek is al honderdduizend keer verkocht en Marc is al aan zijn honderddertigste boek toe. Toch vindt hij het nog altijd even leuk. Het thema is ‘Pesten’, maar is toch niet te beangstigend door de andere gevoelens die meespelen. Met een eenvoudig schimmenspel komen er geen beklemmende beelden in voor. En dan ons deel van het verhaal.


Alexander wordt gepest op school en errond. Hij groeit op onder het alziende oog van de strenge huishoudster Rosine. Zijn ouders ziet hij haast nooit. Alleen bij de vijver, midden in een stukje verwilderde tuin, komt hij tot rust. Op een dag duikt oom Trotter op in zijn rijdende museum. Zijn bruisende en gekke invallen zetten Alexanders omgeving op stelten. Alexander zelf kikkert er helemaal van op! Wanneer oom Trotter onverwacht vertrekt, verstopt hij een groot krokodillenei onder Alexanders bed. Na wat verstoppertje spelen met Yam-Yam, de kleine krokodil en met lachwekkende situaties krijgt meester Bokkers zijn verdiende loon en pestkop Evert van Dam zingt ook vlug een toontje lager. Yam-Yam keert gelukkig weer naar zijn geboortestreek en Alexander wint een grote gedichtenwedstrijd (met zijn anti-pestgedicht). Het boek is ook een echte aanrader.


Wij vonden het een leuke opvoering die gesmaakt werd door de leerlingen en de leerkrachten. Achteraf vernamen wij nog van de spelers wat hun ’trucjes’ zijn en hoe graag zij op het podium staan. Marc is een schrijver die ons wel bekoort door zijn eenvoud. Het was leuk om hem en alle spelers te mogen spreken en om een kijkje te mogen nemen op en rond het podium. Vanaf eind oktober gaat het theater op stap door gans Vlaanderen en wij waren de eersten die hen aan het werk konden zien. Van een echte primeur gesproken! We zullen het nog zo vlug niet vergeten.